dimecres, 20 de febrer del 2013

La llum

Què és la llum¨? ens vam preguntar aquell dimecres a la tarda. 
Vam pensar que la llum era allò que permetia als nostres ull veure-hi, era allò que sortia d'una bombeta, d'una llanterna, d'una làmpada, del sol....... 
Però com viatja la llum? La llum passa a través de tots els materials? 

A partir de 3 cartolines que tenien unes petites escletxes vam descobrir que la llum viatja en línia recta, ja que si les 3 cartolines no estaven perfectament alineades la llum no arribava a la cartolina del final. 

Vam veure també que hi havia materials com la cartolina que no deixaven passar la llum i per tant que feien una ombra. Aprofitant aquesta propietat vam fer unes boniques titelles per fer ombres xineses, a més a més vam descobrir que fent variar la distància de la titella al focus de llum fèiem canviar la mida de l'ombra. D'aquesta manera vam poder fer unes ombres de monstres ben grans! 

Després però vam descobrir que hi ha materials que si que deixen passar la llum però en fan canviar la direcció, ja que per exemple si posàvem un got davant del feix de llum vèiem que ja no anava recte sinó que canviava de direcció. També vam posar un canyeta dins d'un got d'aigua, semblava que estigués trencada! Però en realitat era només un efecte causat perquè la meitat de la canya estava dins l'aigua i l'altre meitat a fora i la llum viatja a velocitats diferents en aquests dos medis. 

Finalment vam descobrir un tercer tipus de material, que sabeu quins són? Doncs els miralls! Aquests materials el que fan és fer rebotar la llum. Vam jugar a il·luminar els nostres companys amb un mirall, fent canviar l'angle del mirall segons a qui volíem il·luminar. 

Per acabar vam començar a construir una caixa fosca.......que acabaríem el pròxim dia... 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada