dimarts, 5 de març del 2013

La llum i els colors

El següent dimecres vam continuar construint la caixa fosca! Que què és una cambra fosca? 
Doncs mireu podríem dir que és com una maqueta de l'ull. Amb carolines vam fer dos prismes, un una mica més petit que l'altre al qual al final de tot hi vam posar un tros de plàstic translúcid. El prisme gran el vam tapar per un cantó però hi vam fer un forat i hi vam enganxar una lupa! 
Mireu les fotos i potser entendreu més el que vam fer. 



La lupa simula la lent que tenim a l'ull i el plàstic translúcid la nostra retina, però sabeu què vam descobrir? Doncs que ho veiem tot al revés! Vam entendre que la llum al viatjar en línia recta i passar per la lupa projecta les imatges al revés! És el mateix que passa al nostre ull però el nostre cervell ho gira i per això no veiem el món del revés!

També vam descobrir que movent el prisme de dins podíem veure la imatge desenfocada, amb això simulàvem el que els hi passa a les persones que no hi veuen bé i que necessiten portar ulleres. 

Una vegada havíem entès el funcionament de l'ull vam passar a parlar dels colors. Vam pensar amb l'arc de sant martí i vam dir entre tots els colors que sortien a l'arc. 
Després vam jugar amb uns prismes de vidre, amb la llum blanca del fluorescent i mirant a través dels prismes vam poder veure arcs de sant Martí per tot arreu de la classe. També en vam veure amb l'ajuda d'unes ulleres màgiques! 


Vam entendre que tant els prismes, com les ulleres, com les gotes d'aigua quan veiem l'arc de Sant Martí feien el mateix efecte: feien que de la llum blanca en sortissin tots els colors. Així que ara ja ho havíem descobert, la llum blanca tenia tots els colors, simplement que necessitem que passi d'una certa manera per uns certs materials per tal de poder veure els colors. 


Però pensàvem, si de la llum blanca surten tots els colors, de tots els colors podem tornar a fer el color blanc? Doncs ja ho veureu que si que ho vam fer! 
Vam pintar uns cercles amb tots els colors de l'arc de Sant Martí, després vam penjar un fil d'aquests discs i el vam lligar a una batedora elèctrica. D'aquesta manera vam poder fer girar el disc molt ràpid i veure com deixàvem de veure els colors per veure que el disc semblava blanc. 





Finalment vam descobrir que si posàvem un filtre vermell a sobre d'un dibuix deixàvem de veure tot allò que estava dibuixat en vermell. D'aquesta manera vam poder fer uns dibuixos d'unes cases que semblaven normals però en realitat estaven encantades! Mireu les fotos vosaltres mateixos! 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada